Mobilitzem de forma segura

dj., 20/10/2022 - 19:00

Benvolguts/Benvolgudes,

“Mobilitzem de forma segura” és el projecte de l’Àurea Peralba i la Pilar Santolaria, professores de la família professional de sanitat de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí.

Aquest projecte va ser un dels seleccionats en l’onzena edició del Pla de Mesures Innovació a l’FP de la Fundació BCN FP i s’ha implementat al centre durant el curs 21-22 com a crèdit de síntesi per la seixantena d’alumnes inscrits a cures auxiliars d’infermeria.

El crèdit de síntesi ha de tenir una visió interdisciplinar i ha de donar resposta a l’aplicació teòrica i pràctica dels coneixements competencials adquirits durant el curs.

Amb “Mobilitzem de forma segura” es va plantejar un crèdit de síntesi per futurs tècnics en cures auxiliars d’infermeria que

  • Fomenta la seguretat en la mobilització de pacients,
  • Fomenta la prevenció de lesions en l'execució de la professió,
  • Reforça el rol educatiu dels professionals sanitaris, i
  • Estableix vincles de coneixement i col·laboració amb l'entorn.

Concretament, l’alumnat va acompanyar el personal d’infermeria d’atenció domiciliària del Cap les Planes de Sant Joan Despí per observar les valoracions i les cures sanitàries a domicili.

En estricta confidencialitat, la recollida d’informació i observacions va permetre l’estudi biopsicosocial en petit grup de casos reals de pacients en situació d’atenció domiciliària. Per cada cas, l’alumnat va proposar recursos en format tríptics d'educació sanitària personalitzats, va proposar d’ajudes tècniques i va realitzar vídeos demostratius de com utilitzar-los dirigits tant a pacients com a les seves famílies o cuidadors informals.

Per arribar a desenvolupar aquesta anàlisi biopsicosocial, l’alumnat es va introduir i sensibilitzar en la diversitat funcional i les barreres arquitectòniques amb el taller de  l’Associació d’Amputats Sant Jordi.

L’alumnat va conèixer i formar-se en productes de suport i el seu ús al Centre de Vida Independent de la mà de tècnics de l’Associació per la Vida Independent.

L’alumnat va formar-se en mètode Dotte durant el taller amb la fisioterapeuta experta, per conèixer tècniques segures i senzilles de desplaçament del cos per efectuar de forma confortable i segura la mobilització i el trasllat de pacients evitant lesions en el personal assistencial.

“Mobilitzem de forma segura” ha permès a l’alumnat:

- Conèixer recursos assistencials diversos.

- Desenvolupar l’empatia i la detecció de necessitats en pacients i famílies.

-  Sensibilitzar-se en la seguretat del pacient i en la pròpia prevenció de lesions musculoesquelètiques.

Però també a permès emplaçar l'institut com a centre col·laborador i promotor d'intercanvi de coneixements amb l'entorn, el Cap Les Planes de Sant Joan Despí.

Agraïm la col·laboració de la Dra. Carolina Centeno i la infermera d’atenció domiciliària Pilar Blancas del CAP Les Planes de Sant Joan Despí per la seva predisposició, dedicació i acollida de l’alumnat.

HISTÒRIC DE NOTÍCIES