ERASMUS+

Què és Erasmus+ ?

El programa Erasmus+ és la resposta de la UE als reptes socioeconòmics actuals. Es tracta d'una estratègia coordinada per al creixement i l'ocupació, de la qual l'educació i la formació en son una part integral. La inversió en educació i formació es considera clau per al desenvolupament del potencial personal, l'adquisició de noves habilitats i l'increment de les perspectives laborals.

L’objectiu principal del programa Erasmus+ és l’aprenentatge permanent i desenvolupament de les persones en els àmbits educatiu, professional i personal. Està emmarcat dins de dues polítiques europees que en dictaminen els objectius principals: L’Espai Europeu d’Educació 2025 i el Pla d’Acció Digital 2021-2027.

Aquest projecte rep el finançament de l'Agència Nacional Espanyola (SEPIE), del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Sant Joan Despí. 

Experiència prèvia

L’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia té experiència en diversos programes de mobilitat i projectes Erasmus+. A l’ESO ja vam participar en projectes KA229 de curta durada:

Premis

Enguany, tant la professora Maria Rosa Ena com l’alumne Ibrahim Nassiri han estat premiats a la cerimònia dels premis al concurs d'experiències formatives a l'estranger Erasmus al qual han enviat els seus vídeos compartint un vídeo  com a mostra de les experiències viscudes en aquests projectes:

S'hi han presentat 32 centres de tota Catalunya amb 53 vídeos i el nostre institut ha guanyat el dos segons premis de les 2 categories per a les quals hem presentat 2 vídeos (1 de professorat i 1 d'alumnat CFGM). 

Aquests premis són motiu d'orgull i satisfacció per a tota la comunitat educativa.

Curs actual fins 2027

Des del 2021, i en una primera convocatòria que durarà fins el 2027, l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia és un centre Erasmus+ acreditat tant en Educació Escolar (KA120-SCH) com en Cicles Formatius de Grau Mitjà (KA120-VET) i Grau Superior (Carta ECHE). L’acreditació son el primer pas per rebre beques de mobilitat d’alumnat i professorat cada curs escolar. Aquesta acreditació va lligada a uns objectius que han de millorar el centre de manera global i enriquir les nostres maneres de fer amb bones pràctiques. Els objectius del projecte son els següents:

  • Millorar la competència lingüística en llengües estrangeres, tant de l’alumnat com del professorat. Volem que cada cop més membres de la comunitat educativa tinguin l’oportunitat d’aprendre i certificar, al menys, una llengua estrangera.
  • Promoure la interculturalitat i el patrimoni europeu.
  • Fomentar valors d’inclusió, diversitat i tolerància. Per aquest motiu, part de les beques estan destinades a alumnes en risc d’exclusió social i/o necessitats especials.
  • Fomentar la digitalització a les aules per millorar les competències transversals i la creativitat dels alumnes utilitzant, principalment, eines TIC.
  • Participar en mobilitats internacionals i obrir el centre a les oportunitats Erasmus+. Creiem que és tant important rebre alumnat i professorat estranger com marxar, i, per aquest motiu, volem obrir les portes als centres europeus a venir i compartir aprenentatges i bones pràctiques.
  • Fomentar la lluita contra el canvi climàtic.

Durant aquest primer curs de l’acreditació (2022-2023) hem rebut pressupost per iniciar un nou projecte Erasmus+ d’acord amb l’acreditació KA120. Els projectes KA121 es demanen cada any i garanteixen un mínim de beques de mobilitat pels alumnes i els docents del centre. 

En Educació Escolar (ESO i Batxillerat) hem dividit el projecte en tres: 

  • D’una banda, donarà la possibilitat a 12 alumnes de 3r i 4t d’ESO de desenvolupar l'ús de les tecnologies pel disseny artístic, i fomentarà l’ús de la llengua anglesa per treballar envers aquestes matèries. També serà la llengua vehicular per comunicar-nos amb Rumania, el país amb què farem les mobilitats. Concretament, anirem a un centre de la localitat de Targu Jiu. De la mateixa manera, rebrem alumnes romanesos del segon cicle de l’ESO durant una setmana al mes de gener.

  • D’altra banda, dos alumnes de 1r de Batxillerat rebran una beca d’un mes per estudiar a un centre públic d’Alemanya, concretament a la ciutat de Hannover, a l'institut Gymnasium Limmer.

  • Quant a formació del professorat, les professores Esperanza Pérez i Mar Martín realitzaran una estada de job shadowing (aprenentatge per observació) a les ciutats de Cholet (França) i Herdecke (Alemanya), respectivament. La professora Judith Fusté anirà a Palermo (Itàlia) a realitzar un curs d'aprenentatge sobre la prevenció de conflictes i abandonament escolar, i la professora Carme Trulls anirà a Amsterdam (Països Baixos) a fer un curs d'aprenentatge sobre la gestió de l'estrès i el benestar emocional dels docents. En tornar, totes en faran difusió a la resta del claustre.

 

També gaudirem de formació del professorat a l’estranger, job shadowings en centres Europeus (aprenentatge vers l’observació) i convidarem formadors experts al nostre centre per aplicar en la nostra tasca docent.

A Cicles Formatius comptem amb dos tipus de beques de mobilitat d’estudiants i personal d’educació, són les anomenades VET (CFGM) i HED (CFGS).

Les beques de mobilitat d’estudiants donen la possibilitat a l’alumnat de cicles formatius de realitzar una estada formativa d’un mes en pràctiques en centres de treball europeus. Aquesta experiència permet a l’alumnat guanyar en enriquiment personal (autonomia, confiança, culturalitat, pluralitat…) però sobretot enriquiment professional: destacar el CV, millorar en les habilitats comunicatives en llengua estrangera, adquirir i consolidar tècniques de treball de la seva formació professional, i obrir-se les portes del món laboral a Europa.

Durant el curs 2021-2022 s’han realitzat:

  • 2 mobilitats d’estudiants del CFGM Activitats comercials a Orleans (França) amb l’empresa Carrefour.

  • 3 mobilitats d’estudiants del CFGM Cures Auxiliars d’infermeria: una a Orleans (França), una a Forlì (Itàlia) i una a Roma (Itàlia) en centres residencials i centres de dia per persones grans.

  • 2 mobilitats d’estudiants del CFGM Emergències sanitàries a Forlì (Itàlia) a les ambulàncies de Creu Roja Itàlia.

Mentre que les beques de mobilitat del professorat permeten realitzar cursos i formacions a l’estranger, realitzar estades d’aprenentatge per observació i convidar experts estrangers a les Vocational Workshops anuals.

Durant el curs 2022 i inici del curs 2023 s’hauran realitzat:

  • 2 estades d’aprenentatge per observació de professorat de la família professional de Comerç al centre Am Lämmermarkt a Hamburg (Alemanya)

  • 1 curs de formació a l’estranger d’un professor de la família professional de Sanitat a la seu danesa de l’empresa de transport sanitari FALCK.

A més a més de les mobilitats, l’institut aposta per l’intercanvi i la col·laboració internacional, emprenent-se aquest curs un projecte d’intercanvi virtual amb el centre alemany Am Lämmermarkt entre l’alumnat de Comerç Internacional d’ambdós centres.

Com ja és tradició a l’institut Francesc Ferrer i Guàrdia, formar part del projecte Erasmus+ ofereix a l'alumnat i al personal educatiu avançar en el plurilingüisme de l'educació, normalitzar la interculturalitat i fomentar una visió inclusiva i verda del futur de la nostra societat.

Personal docent de referència d'ERASMUS+ al nostre centre.

Directora: M Rosa Ena.

Coordinador Erasmus+: Raquel Lendines i Judith Fusté.

Coordinadora de mobilitat internacional: Àurea Peralba

Cap d'Estudis CCFF: Ignasi Aguirre.

Carta Erasmus+ (ECHE) concedida:

Declaración de política Erasmus+ (Erasmus+ Policy Statement)

Informació de caràcter general

La Formació Professional al nostre centre (Cicles Formatius) Currículums i orientació d'ensenyaments professionals

Altres cursos

Curs acadèmic 2019/20

Visita a Carluke (Escòcia)

Curs acadèmic 2018/2019

Curs acadèmic 2017 / 2018

El YASIN i l'ÁLEX són alumnes de la família professional de Comerç i màrqueting del nostre centre i a continuació ens expliquen les seves experiències dins el projecte de mobilitat ERASMUS +

Curs acadèmic 2015 / 2016 (amb el suport econòmic de l'Ajuntament de Sant Joan Despí)

Curs acadèmic 2014 / 2015 

+ informació (Departament d'Ensenyament)